Biserica Bulgara

Prima comunitatea bulgara din oras dateaza din 1873. Membrii fondatori ai acesteia erau negustori renumiti, mestesugari si gradinari. Cu eforturi financiare comune au reusit sa cumpere teren si sa construiasca in 1905 prima scoala, casa parohiala si Biserica „Sf. Nicolae cel Vechi”, unde este si sediul actual al Comunitatii.

Biserica „Sf. Nicolae cel Vechi”, cunoscuta si sub numele de Biserica Alba a bulgarilor, pastreaza caracteristicile stilului arhitectonic romanesc, avand pictura executata de Ioanid Batranul.

Dupa 1940, biserica bulgara a fost preluata de Episcopia Tomisului si data cultului orthodox roman. Deoarece inscriptiile erau in limba bulgara iar pictura avea nevoie sa fie refacuta, Primaria municipiului Constanta a angajat pe cunoscutul pictor de biserici Ion Musceleanu ca sa refaca toata pictura, schimband in acelasi timp inscriptiile in romaneste.

Biserica a functionat drept catedrala intre anii 1941-1946 (dupa bombardarea catedralei de catre aviatia rusa). In anul 1961 odata cu demolarea Bisericii Luterane, comunitatea evanghelica luterana si-a tinut slujbele in acest lacas mai bine de 10 ani. Intre anii 1975-1987 s-a slujit numai de hramul bisericii, pe 6 decembrie. Din data de 6 decembrie 1987 s-a redeschis si functioneaza cu regim de slujbe normale.

In 1998 fresca a fost restaurata de pictorii Mihail Fordea si Florin Vlad din Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *