Biserica „Schimbarea la fata” („Metamorphosis”)

Biserica greceasca „Metamorphosis” este un lacas de mici dimensiuni amplasat in zona istorica a orasului, aproape de plaja Modern. Povestea frumoasei biserici incepe in urma cu un secol si jumatate, pe vremea cand Dobrogea era parte a Imperiului Otoman si marca „nasterea” primului lacas de cult crestin din Constanta. Constructia bisericii a demarat in anul 1862 cu acordul sultanului Abdul Aziz Bin Mehmet Han care raspundea astfel pozitiv la cererea comunitatii elene de a construi un lacas de cult in zona.

Cladirea bisericii a fost proiectata de arhitectul grec Iani Teoharidi care a respectat intocmai cerintele impuse de sultan, si anume ca biserica sa nu fie mai inalta decat orice alta geamie din oras si sa fie construita cat mai departe de cartierul turcesc.

Lucrarile au fost incheiate in anul 1867, chiar daca pe fatada cladirii este inscriptionat ca an de finalizare 1868. Biserica „Metamorphosis” are o inaltime de doar 10 metri, lungimea de 25 de metri si latimea de 12,5 metri si, la origine, nu era prevazuta cu turle (turnul care astazi se inalta in partea dreapta a bisericii a fost adaugat abia in anul 1947). Pentru ridicarea bisericii s-au folosit caramizi si piatra naturala, stalpii de sustinere au fost confectionati din lemn de cedru, iar podeaua a fost acoperita cu marmura alba adusa din Grecia. Usile si ferestrele neboltite sunt protejate cu gratii din fier forjat frumos lucrate. Interiorul bisericii are un aspect de sala, cu inaltime egala, iar arhitectura aminteste de cladirile tipic grecesti.

Multe dintre obiectele care infrumuseteaza si astazi Biserica „Metamorphosis” sunt foarte pretioase si au fost aduse din strainatate de etnicii eleni cu putin inainte ca lucrarile de constructie a lacasului sa fie pornite. Remarcabile sunt cele patru policandre cu cristale de Murano donate in anul 1862, sase sfesnice din argint aduse de la Constantinopol, o Evanghelie cu coperti de argint si foarte multe icoane lucrate in perioada 1812-1870. Una dintre cele mai importante icoane ale bisericii grecesti „Metamorphosis” este cea care il intruchipeaza pe Sfantul Fanurie, un sfant foarte iubit de ortodocsii greci. Pictura originala din interiorul bisericii a fost realizata in ulei de un pictor venit de pe muntele Athos, insa din cauza fumului degajat de lumanari aceasta s-a deteriorat si a fost inlocuita cu o alta noua intre anii 1988-1989.
Pana in anul 1948 slujbele erau oficiate de preoti greci, insa odata cu plecarea din Constanta a ultimului preot elen, aceasta sarcina sacra a revenit preotilor romani.
Un alt eveniment marcant in istoria lacasului de cult s-a petrecut in anul 1974. Atunci comitetul elen care administra biserica a solicitat, din motive financiare, trecerea acesteia sub jurisdictia Bisericii Ortodoxe Romane.
Cererea a fost aprobata, iar lacasul de cult a intrat in patrimoniul Arhiepiscopiei Dunarii de Jos si Tomisului. Desi astazi „Metamorphosis” nu mai pastreaza decat in nume specificul de lacas de cult elen, exista o sarbatoare pe care biserica o marcheaza si care aduna laolalta etnicii greci din oras. Este vorba de sarbatoarea Sfantului Fanurie, celebrata pe 27 august.

Imagine de epoca

In prezent, Biserica greceasca „Metamorphosis” starneste curiozitatea trecatorilor tocmai prin dimensiunile sale mici si prin unicitatea arhitecturii sale. Frumusetea si importanta sa pentru oras au facut ca lacasul de cult sa fie declarat in mod oficial monument istoric si monument de cultura al Constantei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *