Casa Alleon

Casa a fost construita pentru bancherul Jean Gérard Amédée Alleon, un francez bogat si nobil, evreu sefard de origine.

In anul 1881, acesta l-a adus, la Constanta, de la Constantinopol, pe arhitectul grec Pelopidas D. Couppa, dorind ca acesta sa ii construiasca o cladire. La data de 6 octombrie 1882, procuratorul lui Alleon, Isac A. Seni, a solicitat o aprobare pentru o constructie cu un singur etaj. Din planurile prezentate in premiera, a reiesit o constructie eleganta, care se remarca prin sugestiile stilistice ale coloanei dorice, folosita monumental la intrare. Cladirea avea o baza solida, care se gasea in bosajul soclului. in trecut, cele patru ferestre dispuse intr-o simetrie riguroasa aveau ancadramente in relief. Al doilea plan al cladirii dateaza din 25 martie 1883, in acest plan fiind recunoscute elementele viitoarei fatade cu turn. Astfel, planul din 1882 a fost inlocuit de cel din 1883. Cele doua coloane de la usa si toate colonetele de la ferestre au fost transformate in ancadramente dreptunghiulare. Imobilul a fost etajat, iar numarul de ferestre a devenit impar, cinci. Sub cornisa ferestrelor, se afla capiteluri adosate ce sugereaza coloana initiala. Fatada catre mare se prelungeste la ambele nivele cu o travee din piatra inzestrata cu cate o fereastra dreptunghiulara simpla. Dupa o comparare a planurilor, se poate observa suprimarea unui etaj si disparitia porticului redus la cate o coloana portanta in colturile fatadei principale de pe strada C.A. Rosetti. Ultimul plan al acestei cladiri, datat la 29 august 1883, a inversat cele doua proiecte astfel incat cladirii concepute initial doar cu subsol si parter, etajata si extinsa cu traveea laterala, sa i se suprime baza si sa i se schimbe forma pentru a deveni turn suspendat.

Imagine de epoca

Cladirea este caracterizata printr-un stil eclectic in care sunt imbinate elemente victoriene si gotice de tip venetian. Are demisol, mezanin, etaj si este partial mansardata. Cele doua fatade principale ale sale sunt formate din doua parti distincte, cea dinspre aleea V. Canarache are in partea stanga un balcon pe colt – stil venetian – in timp ce, in cealalta parte se afla o mansarda cu fronton. Mai este numita si „casa engleza”, fara nicio acoperire faptica sau anecdotica.

Balconul in stil venetian

Ca mai peste tot in acest oras, si casei Alleon i-au venit de hac, pe rand, Armata Rosie, regimul comunist si administratiile de dupa 1990. In 1944, sovieticii au transformat-o rapid in dormitoare pentru ofiteri, apoi in stabiliment administrativ. La finele anilor 1950, municipalitatea a decis ca este o constructie solida si cu utilitati, mai mult si foarte aproape de port. Prin urmare, a devenit camin de nefamilisti pentru muncitorii portuari. Mai apoi, la inceputul anilor 70 ai secolului trecut, imobilul a fost transferat la C.F.R. si transformat in hotel cu circuit inchis, pentru lucratorii feroviari. Dupa 1990, de aproape un sfert de secol, casa Alleon este pustie, paraginita si aruncata la gunoiul trecutului de catre comunitatea constanteana si administratiile ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *