Casa cu bovindouri

Aflata la adresa Piata Ovidiu nr. 4, cladirea a fost construita dupa planurile arhitectului C. Michaescu in anul 1911.

Este proiectata in stil Art Deco, facandu-se remarcata prin cele doua bovindouri de sectiune poligonala care ocupa intreaga latime a cladirii. Introdus in uzul si dictionarul limbii romane din englezescul bow-window, fiind explicat intr-o traducere libera drept fereastra arcuita, bovindourile sunt nise ce prelungesc spre exterior o camera, balconase inchise sau constructii in afara fatadei unei cladiri, prevazute cu una sau mai multe ferestre.

Proprietarul acestei case, C. Serienescu, facea parte din elita si intelectualitatea anilor interbelici la Constanta, fiind avocat de succes. Din pagina publicitara a ziarului „Marea Neagra“ a anului 1923, gasim si referinte despre proprietarul casei cu bovindouri: „Avocat C. Serienescu, Strada Carol No. 7, cu ore de consultatie de la 8-10 a.m si 6-7 p.m.” Din aceste intalniri cu diversii clienti, poate si din altele, au fost adunati banii pentru a se ridica una dintre cele mai excentrice cladiri din Romania.

Construita la inceputul anilor `20, cand inca Art Deco-ul geometrizat nu inlocuise stilul migalos al Art Nouveau-ului, ci doar il continua, Casa cu bovindouri pastreaza si elemente din stilul Art Nouveau, reprezentate prin feroneria ferestrelor, atat in partea din fata a cladirii, cat si in partea din spate, ce se inalta deasupra micutei alei denumita simbolic „Orientului“.

Astazi, casa cu bovindouri din Piata Ovidiu completeaza stilurile arhitecturale si, bineinteles, marcheaza tendintele deceniilor prin care Constanta a trecut in istoria sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *