Casa Embiricos

Cladirea „art nouveau” isi ia numele de la familia de armatori greci Embiricos, stabiliti initial in Braila, unde faceau afaceri cu cereale si carbune la inceputul secolului XX. Unchiul Alcibiades si nepotii Leonidas si Mihail Embiricos operau, in 1912, 99 de nave fluviale si maritime si faceau comert cu lumea intreaga.

La 1 mai 1914, fratii Embiricos inaugurau prima cursa transatlantica dintre Marea Neagra si New York, cu pornire din Portul Constanta si escale in Pireu si Marsilia. Pana la intrarea Romaniei in Primul Razboi, numarul calatorilor imbarcati in cursele firmei a ajuns la 5.000. Cresterea afacerilor maritime ii face pe frati sa mute sediul firmei de la Braila (unde se afla o vila cu acelasi nume) la Constanta, inaugurand, in 1922, cladirea despre care vorbim, una dintre cele mai luxoase si elegante ale vremii.

Marea Depresiune inceputa in 1929 in America si probleme economice ale statului grec, cu care fratii Embiricos faceau afaceri, ii face sa inchida linia maritima si sa vanda in 1940 cladirea unei banci locale. Nationalizata in 1948, a devenit initial sediul Comandamentului Marinei Militare, de unde i se trage si numele de Palatul Navigatiei. Mai apoi, a fost impartita in apartamente ce au fost date in folosinta unor chiriasi.

Vedere laterala
Proiect de restaurare

Aflata intr-o stare deplorabila, cladirea face obiectul unui proiect al municipalitatii, care prevede reabilitarea, modernizarea, dotarea si transformarea ei într-un incubator de afaceri modern, care se doreste a fi primul hub regional dedicat industriilor creative pentru antreprenorii din partea de sud-est a Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *