Casa Pilescu

Imobilul poarta numele proprietarului ce a construit-o, dr. Nicolae Pilescu.

Stilul constructiei cumuleaza elemente neoclasice, rococo si Art Nouveau.

Considerat adesea ca o perioada relativ tarzie din evolutia barocului, fiind caracterizat mai ales de bogatia si varietatea detaliilor si a ornamentelor, respectiv de exagerarea caracteristicilor barocului pana la opulenta, rococo este privit astazi ca o perioada relativ distincta in evolutia artei occidentale. Spre sfarsitul perioadei sale de existenta, a devenit relativ sincron si de multe ori s-a apropiat sensibil de neoclasicism. Aidoma arhitecturii, interioarele rococo ridica ornamentarea bogata, in toate aspectele sale, la rang de postulat. Astfel, interioarele rococo prezinta similar fatadelor cladirilor timpului, pereti pictati si ornamentati (uneori chiar tavanele fiind decorate similar peretilor), mobilier impozant, masiv si elaborat ornamentat, sculpturi de dimensiuni mici si medii, oglinzide diferite dimensiuni, tapiserii in ton cu arhitectura, multiple reliefuri aplicate si, evident, picturi in ulei de diferite dimensiuni.

Art Nouveau (termen provenit din limba franceza insemnand Arta noua) este un stil artistic manifestat plenar in artele vizuale, designul si architectura de la inceputul secolului 20, relativ sincron in majoritatea culturilor si tarilor europene, dar si in America de Nord, unde a fost adoptat cu precadere in Statele Unite ale Americii si Canada. Art Nouveau poate fi, de asemenea, vazuta ca un fel de miscare artistica de tranzitie, formand un preludiu a ceea ce urma sa devina modernismul secolului 20.

Edificiul este pe doua nivele intr-o dispozitie asimetrica. Fatada spre Bulevardul Elisabeta are la parter patru ferestre-usi tripartite in arc turtit, deasupra carora se desfasoara ca elemente decorative, ghirlande, boltari, volute. Cele patru deschideri ale etajului sunt orientate catre balcoane pe console, decorate cu motive rococo. Feroneria este realizata cu mestesug si repartizata generos.

Cladirea a fost sediul Bancii Cerealistilor, iar in prezent adaposteste resedinta arhiepiscopala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *