Casa Teodorou Rousou

A fost construita de pictorul grec Teodorou Rousou, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Arhitectura cladirii este influentata de stilul neoclasic al arhitectului Pelopidas Couppa.

Construita pe patru nivele, cladirea are un subsol si o mansarda mai inalte. Soclul a fost realizat din piatra de extractie medievala. Usile de la intrare sunt de lemn si au decoratie neoclasica cu denticuli si capitel, loc in care se afla inscriptionata monograma „TR”. Astfel se identifica atat numele proprietarului initial, grecul Teodorou Rousou, cat si anul constructiei, 1897.

Monograma de pe usa principala

Imobilul se remarca prin simetria sa pe verticala, accentuata cu ajutorul ferestrelor. Fiecare fereastra de la parter are cate un fronton cu acrotere (soclu asezat pe un fronton pentru a sustine statui, vase sau alte ornamente) sustinut de cariatide in partea sa superioara.

Fatada principala

Deasupra acestora exista ferestre cu arhitrava (element de constructie – caracteristic arhitecturii clasice – care constituie partea inferioara a antablamentului si care se sprijina pe capitelul coloanei sau pe zid) sustinuta de console – cariatide, din aceeasi serie tipologica.

Deasupra usilor de intrare, se remarca doua balcoane cu feronerie simpla care sunt sustinute lateral. Este scoasa in evidenta o cornisa sustinuta pe console cu volute si o friza ingusta cu frunze. La etaj, intre ferestre se poate identifica, greu lizibila, o inscriptie in limba greaca.

Inscriptia de la etajul I

Vila s-a degradat si a ramas neintretinuta corespunzator in anii comunismului. In prezent imobilul se afla in plin proces de reabilitare si restaurare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *