Catedrala Ortodoxa „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”

Catedrala ortodoxa „Sfintii Apostoli Petru si Pavel“ este un lacas de cult ortodox din Constanta, situat in zona peninsulara a orasului, mai jos de Piata Ovidiu, in fata cladirii Arhiepiscopiei Tomisului. Edificiul domina prin arhitectura sa monumentala intreg spatiul falezei sudice a orasului.

Catedrala a fost construita intre 1883-1895, in stilul vechii arhitecturi din tara Romaneasca, sub conducerea arhitectului Carol Benesch, planurile de interior fiind realizate de arhitectul Ion Mincu, iar deschiderea sa avand loc abia la 22 mai 1895, din cauza non-conformismului picturii, care a trebuit sa fie refacuta de George Demetrescu Mirea. Pana in anul 1925 a servit drept biserica parohiala, iar intre anii 1925 – 1950 a fost folosita ca biserica episcopala a fostei episcopii a Tomisului. La 3 august 1941, din cauza unui bombardament sovietic, altarul, catapeteasma cu icoanele si pictura au fost avariate si partial distruse. Resfintirea asezamantului de cult s-a savarsit in 1951 de catre Prea Fericitul Parinte Patriarh Justinian si de catre Prea Sfintitul episcop Chesarie Paunescu.

Vedere dinspre faleza

Constructia, in stil neobizantin, din caramida presata, impune prin monumentalitatea fatadei si prin turnul inalt de 35 m. Pictura este refacuta in 1959-1961, de catre Gheorghe Popescu si Niculina Dona-Delavrancea, frescele fiind redate in factura neobizantina, cu o coloratura romaneasca. Sculptura este bine reprezentata la catapeteasma si strane, ca si la candelabre, policandre si sfesnice (aliaj metalic din bronz cu alama) proiectate, de asemenea, de Ion Mincu si lucrate la Paris.

La data de 9 noiembrie 1975, Episcopia Dunarii de Jos este ridicata la rangul de Arhiepiscopie, cu titulatura Arhiepiscopia Tomisului si Dunarii de Jos cu resedinta la Galati, iar la Constanta va fi resedinta Episcopului Vicar.

Vedere din interior

Inceputul noului mileniu aduce o reorganizare a vietii religioase din Dobrogea. in aceasta reorganizare este inclusa si Catedrala Arhiepiscopala, care din 1 decembrie 2001 este biserica arhiepiscopala cu caracter manastiresc. Cu aceasta ocazie au fost depuse in Catedrala Arhiepiscopala moastele Sfintilor Mucenici Epictet si Astion. Aceasta noua forma permite oficierea sfintelor slujbe dupa randuiala monahala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *