Cetatea Axiopolis

Axiopolis a fost o cetate romana, apoi bizantina, situata pe malul drept al Dunarii, la 3 km sud de capul podului de la Cernavoda. Pozitia sa coincide cu punctul cel mai apropiat dintre Dunare si Marea Neagra, motiv pentru care a jucat un rol economic si strategic important. Axiopolis era legat cu un val de piatra de orasul Tomis. Cetatea apare mentionata in numeroase documente, printre care si in Geografia lui Ptolemeu, unde apare cu numele Axioupolis, sau faimoasa Tabula Peutingeriana.

Tabula Peutingeriana

Cu ocazia cercetarilor arheologice a fost descoperita ceramica elenistica din secolul al III-lea – al II-lea i.Hr, fapt care a condus la ipoteza ca cetatea este mai veche, din perioada preromana. Ea ar fi fost intemeiata de regele trac Lysimachos si ar fi asigurat legaturile comerciale cu cetatile grecesti de pe malul Pontului Euxin (Histria, Tomis si Callatis). Cetatea geto-daca s-a dezvoltat intr-un oras de mari dimensiuni in perioada romana.

Cercetarile arheologice efectuate de inginerul Pamfil Polonic, sub indrumarea lui Grigore Tocilescu, au relevat existenta a doua fortarete, una romana peste care s-a suprapus partial cea de-a doua, cel mai probabil bizantina. In secolul al VI-lea, cel mai probabil a fost resedinta episcopala. O inscriptie in limba greaca descoperita in 1947 printre ruinele bazilicii din cimitir ii mentioneaza pe martirii Chiril, Chindeas si Tasius. Cetatea feudala a existat aici pâna in secolele al IX-lea – al X-lea.

Din pacate, ruinele acestei cetati nu pot fi vizitate, deoarece in incinta ei se afla un depozit de munitii inca de pe vremea Primului Razboi Mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *