Cetatea Carsium

Cetatea romana si romano-bizantina Carsium s-a construit, probabil, peste o fortificatie getica, inca din a doua jumatate a secolului I p. Chr.

La inceputul secolului al II-lea p. Chr., in timpul razboaielor dacice, in anul 103 p. Chr., imparatul Traian intareste fortificatia cu ziduri din piatra. Dovada in acest sens sta o inscriptie care mentioneaza lucrarile de fortificare, efectuate sub comanda unui legat imperial de rang pretorian, Fabius Postuminus. Din acest izvor epigrafic stim ca acest castru a fost ridicat de soldatii din alla a II Hispanorum. Beneficiarii imediati ai noii fortificatii au fost insa sodatii din “alla gallorum flaviana”, dar de-a lungul secolelor, trupe din diverse legiuni si-au avut aici tabara (Legio I Italica, Legio I Iovia Scytica sau din flota Classis Flavia Moesica). Pentru Traian si ceilalti imparati romani, Carsium era o cetate extrem de importanta de pe limesul fluvial (frontiera), misiunea soldatilor de aici fiind aceea de a apara vadul de trecere al Dunarii. O inscriptie de la Durostorum vorbeste despre luptele imparatului Aurelianus cu carpii pe care ii invinge intre Carsium si Sucidava.

Turnul „comandantului”

Cetatea este mentionata frecvent in toate documentele antichitatii incepand din secolul al II-lea p. Chr., pana in secolul al VII-lea ( Ptolemeu, Tabula Peutingeriana, Itinerarium Antonini, Notitia Dignitatum, Hierocles, Procopius, Geograful din Ravenna) cu numele de Carsum, Carsio, Carso, Carsos. Cel mai probabil, toponimul are origine tracica si este legat de aspectul stancos al locului. Cetatea a avut rolul de a asigura paza si apararea celui mai important vad de trecere peste Dunare care asigura legatura dintre comunitatile din Campia Romana cu cele de pe litoralul vestic al Marii Negre, mai tarziu cu lumea din sudul Peninsulei Balcanice. Pentru primele secole crestine stim ca aici a existat o viata economica infloritoare. Dovada sunt elementele de arhitectura descoperite inca din secolul trecut, confectionate din marmura, numaril mare de descoperiri- vase din ceramica, monede, sticla. O viata comparabila cu cea din marile metropole. Din nefericire, interventiile din evul mediu si epoca moderna au distrus in cea mai mare parte aceste urme. In apropierea cetatii apar asezari rurale, unele infloritoare. Exista astazi atat langa Harsova, cat si in apropiere de Ciobanu, Saraiu, Ghindaresti, urmele unor astfel de asezari satesti.

Portul cetatii

Nu se cunoaste, nici la aceasta data, conturul fortificatiei antice. Desi s-a presupus ca zidurile de pe platoul Cetatii, vizibile in apropierea Dunarii, sunt de origine romana, crecetari recente au infirmat acest punct de vedere. Constructiile de aici sunt de origine medievala, cu toate ca nu este exclus ca unele sa fi fost ridicate la sfarsitul antichitatii si apoi, inglobate in fortificatia tarzie.

Sursele istorice indica distrugerea repetata a cetatii si refacerea ei in timpul imparatilor Constantin cel Mare si Justinian. Cercetari mai vechi, dar si cele recente, au descoperit materiale arheologice de mare valoare stiintifica si muzeografica atat in fortificatie cat mai ales in necropolele acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *