Comandamentul Marinei Militare

Dupa cum este mentionat in cartea colonelului Tomi Ionescu Dobrogianu, hotelul a fost construit intre anii 1879-1881, in stil neoclasic cu frontoane, capiteluri și statui decorative, de o societate engleza „Danube and Black Sea Railway”, condusa de John Trevor Barkley, cea care a construit si calea ferata Constanta-Cernavoda (1858-1860). Planurile apartin arhitectului Alexandru Orascu. Constructia are o fundatie solida, pe stanca de 14 m adancime, din pietre caramizi zidite cu mortar de var hidraulic.

La data de 1 iunie 1882 ziarul ”Farul Constantei” anunta inaugurarea si deschiderea hotelului.

Imagine de epoca

Conform unui articol din revista literara si stiintifica „Ovidiu” din acea perioada, „fatada grandioasa cu numereoasele-i ferestre ii dau o infatisare splendida. Cuprinde 90 de camere si salóne spatioase cu balcóne, minunat mobilate. Se gasesc bai calde si reci in fiecare etaj al hotelului. Ca distractiuni se gasesc: cercuri, piano, serate familiare, bal in fiecare saptamana, escursiuni pe mare, barci la dispozitia amatorilor”. In anul 1905 hotelul a fost electrificat.

Vedere de pe faleza

Cladirea a fost folosita vreme indelungata ca hotel, initial numit „Terminus”, apoi, „Carol”. Dupa primul razboi mondial, cladirea a fost preluata de Liga Navala „Yacht Club”, apoi de Cercul Militar, iar intre 1925 – 1927 devine camin ofiteresc. in 1928, proaspat renovata cladire a devenit ”Cercul Militar Carol I”, pentru ca, in 1932, cladirea sa asigure spatiul functional pentru prima expozitie a primului Muzeu al Marinei Romane. In anul 1958 este sediul unor intreprinderi locale și din 1978 devine sediul Comandamentului Marinei Militare. Intre 1924 – 1927 cladirea este supraetajata, iar intre 1982-1983 se restaureaza pastrandu-se stilul neoclasic. La acel moment ambele aripi ale cladirii au fost demolate ramanand doar corpul central. Fata de aspectul anterior al cladirii, la ultimul etaj a fost realizat in zona pavilionului central un balcon care sa echilibreze terasa aflata la nivelul primului etaj.

Balconul de la primul etaj

In prezent in cladirea ramasa in patrimoniul M.Ap.N isi desfasoara activitatea Comandamentul Flotei de Mare din Cadrul marinei Militare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *