Descarcarea arheologica din str. 9 Mai, nr. 1

Vedere generala

Este bine de stiut ca oricine doreste sa edifice o constructie in zona peninsulara a orasului Constanta, va aseza viitoarea cladire pe o zona bogata in vestigii arheologice constand in ziduri, fantani, vase, statuete sau obiecte de cult datate intre jumatatea sec. VI i.e.n si sec. VI e.n. De aceea, inainte de emiterea autorizatie de construire, este necesara efectuarea unei descarcari arheologice iar ulterior acesteia obtinerea unui certificat de descarcari de sarcini arheologice, prin care Comisia Nationala de Arheologie va dispune masurile necesare pentru conservarea „in situ” si pastrarea monumentelor gasite, in vederea cercetarii de catre arheologi cat si prezentarii acestora catre publicul larg.

Vedere aeriana

In urma lucrarilor efectuate pe str. 9 Mai, nr. 1, dupa un efort uman si material considerabil, ce a vizat o suprafata de 300 mp de teren, prin saparea manuala a aprox. 1850 mc de pamant, au fost scoase la lumina cateva ziduri, o fantana, statuete si o sumedenie de vase intregi sau in stare fragmentara, atribuite perioadelor greaca arhaica, elenistica, romana si romano-bizantina.

Toate acestea compun o suprafata de 104 mp din totalul de 300, ce va fi conservata „in situ„, in cadrul unui subsol, ce le va prezerva asemenea cladirii ce adaposteste mozaicul roman. In parteneriat public privat cu Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, asociatia noastra va expune, o mare parte din obiectele descoperite si restaurate de specialistii muzeului. Aceasta incinta se va putea vizita gratuit, in fiecare sambata intre orele 9:00-17:00.

Galerie foto – Sapaturi arheologice

Galerie foto – Vestigii recuperate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *