Geamia Hunkiar

Geamia Hunkiar este amplasata in zona istorica a orasului, la cativa pasi de Muzeul de Arta Populara. Acest lacas de dimensiuni nu prea mari are o insemnatate imensa pentru istoria si multiculturalitatea Constantei, fiind cel mai vechi edificiu de cult musulman din oras.

Filele istoriei ne povestesc ca, la inceputul secolului al XIX-lea, Constanta, care ocupa atunci doar zona peninsulara (actuala zona istorica, de la Cazino pana aproape de Muzeul de Arta Populara), era marginita de un zid de aparare cu bastion construit de turcii care stapaneau Dobrogea la acea vreme. Acest zid de aparare a fost distrus intre anii 1828 – 1829, din el ramanand doar un morman de pietre albe. Din acele ramasite a fost inaltata in anul 1867 frumoasa geamie Hunkiar, al carei nume inseamna in limba turca „guvernator”.

Avand o arhitectura specifica stilului maur, Geamia Hunkiar este un edificiu simplu, alcatuit dintr-un corp principal de forma patrata, care adaposteste sala de rugaciuni, si un minaret inalt de 24 de metri, prevazut in partea superioara cu un cerdac. Din minaret, care este echivalent cu clopotnita bisericilor crestine, se face chemarea la rugaciune. In trecut, imamul, preotul, musulman, urca de 5 ori pe zi in varful minaretului pentru a anunta credinciosii, in limba araba, ca a sosit vremea rugaciunii. Si astazi se poate auzi chemarea imamului, rostita in limba araba, din minaretul geamiei Hunkiar. Singura diferenta este ca imamul nu mai urca in cerdacul minaretului, ci se foloseste de difuzoare pentru a raspandi in vazduh chemarea la rugaciune.

Minaretul

In timpul celui de-al doilea razboi mondial geamia Hunkiar a fost serios avariata, fapt care a dus la inchiderea sa. Lacasul de cult a ramas in acest stadiu pana in 1990 cand reprezentantii cultului musulman s-au ocupat de renovarea sa. Inca mai pot fi observate bucatile de piatra alba care au alcatuit zidul de aparare al Constantei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *