Hotel „Intim”

Initial aici a existat hotelul d’Angleterre patruns in memoria orasului prin receptiile care se dadeau acolo. In ziarele centrale ale vremii erau descrise balurile care aveau loc la hotel, precum si toaletele doamnelor, care erau fastuoase. Hotelul gazduia mai ales englezii care veneau cu misiuni oficiale. Hotelul a devenit celebru datorita lui Mihai Eminescu, care a poposit aici timp de 10 zile, in iunie 1882. De trecerea sa prin aceste locuri aminteste o placuta aflata pe fatada hotelului. De aici, Eminescu ii scria Veronicai Micle.

Ulterior a fost construit, la inceputul secolului trecut, hotelul Regina, ce a devenit in perioada interbelica unul dintre cele mai cunoscute locuri de cazare. De data aceasta ca proprietar al hotelului figureaza in documente un anume Theiler. Lucrarile de constructie au fost urmarite atent de arhitectul Daniel Renard. Hotelul avea subsol, parter, doua etaje si mansarda.

Vedere interior

Locatia dispunea de 21 de camere fiecare cu baie proprie. Suprafata totala era de 1.650 mp si avea spre folosinta un teren propriu de 935 mp. Elegant si cu o frumoasa gradina de vara, hotelul a constituit locul predilect pentru banchetele regale. Cladirea este realizata in stil eclectic, cu elemente predominante de Art Nouveau si structura neoclasica a fatadei principale. Hotelul a apartinut fratilor Toma si Mihail Tirpa, care l-au cumparat in 1923, de la Gheorghe Eftimiu, bancher si proprietar din Bucuresti. In 1928, in urma unei actiuni de partaj, hotelul a revenit lui Toma Tirpa. In vremea comunismului a ajuns in proprietatea statului si numele i-a fost schimbat in Intim.

Fatada principala

Dupa 1990, hotelul a intrat in posesia a doua societati. In 1998 mostenitorii au revendicat hotelul, iar dupa mai multe procese, in 2004, cele doua mostenitoare, Angela si Elisabeta Tirpa, ambele stabilite in Bucuresti, au castigat hotelul ce a apartinut tatalui lor. Hotelul a ramas inchis si s-a degradat de la o zi la alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *