Hotel „Mercur”

Desi in cea mai mare parte a existentei sale a gazduit diverse sedii de banca, nu aceasta era destinatia initiala a cladirii. In acest loc a functionat in primii ani din secolul XX poate cel mai luxos hotel din Constanta din acele vremuri – Hotelul Mercur.

Povestea incepe undeva spre finalul secolului XIX, cand pe locul actual al cladirii a functionat Gambetta, unul dintre cele mai cautate hoteluri din Constanta din acea perioada. Insa problema principala a acestei unitati a fost faptul ca nu avea o fundatie solida si exista riscul sa se prabuseasca in orice moment. Din acest motiv, autoritatile au decis demolarea, Gambetta fiind daramat la solicitarea arhitectului Nicolae Loghin, seful serviciului tehnic al Primariei Constanta, dupa cum mentioneaza un document din anul 1911. Locul nu avea sa ramana pustiu prea multa vreme pentru ca acolo a fost ridicat Hotelul Mercur.

Potrivit autorizatiei de construire, hotelul urma sa aiba peste doua mii de metri patrati repartizati in “subsoluri, antre sol, parter si trei etaje”. Hotelul Mercur avea doua ascensoare, iluminat electric, bai la fiecare etaj, apa calda si rece in fiecare camera, calorifer, telefon, sala de lectura, terase in amfiteatru cu vedere la mare. Mobilierul a fost cumparat de la una dintre cele mai renumite firme din strainatate, iar personalul hotelului a fost recrutat din Bucuresti. O atentie deosebita era acordata si bucatariei, dotata cu cele mai moderne ustensile, iar alimentele erau examinate zilnic de medicul hotelului.

Dupa razboi, pana in 1927, cladirea, care are parter, patru etaje si terasa, fiind realizata in stil ecletic cu elemente decorative specifice stilului neoromanesc, a adapostit birourile societatii Mercur, dupa care a fost vanduta. Ea a fost cumparata de Banca Marmorosch Blank & Co., apoi a fost inchiriata Bursei de Comert Constanta, iar ulterior acolo s-a instalat Banca Industriilor si Meseriilor Dobrogene.

In perioada comunista, in aceasta cladire a functionat sucursala din Constanta a Bancii Nationale, iar in prezent imobilul se afla tot in proprietatea BNR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *