Marea Moschee

Marea Moschee din Constanta, cunoscuta si drept Moscheea Carol I, este un lacas de cult musulman din Constanta, monument de arhitectura, construit intre anii 1910 si 1913. Se gaseste pe Str. Arhiepiscopiei nr. 5 (Piata Ovidiu).

Constructia a fost inceputa in anul 1910, din initiativa regelui Carol I, in semn de omagiu pentru comunitatea musulmana din orasul Constanta. Lucrarile s-au incheiat in 1913. Inaugurarea a avut loc pe data de 31 mai 1913 in prezenta familiei regale si a reprezentatilor cultului musulman in Romania. Initial s-a numit Moscheea Carol I, ulterior a fost redenumita Moscheea Mahmud al II-lea. Totusi, in prezent, credinciosii musulmani o numesc „Kral camisi” sau „Geamia Regelui”.

Minaretul

Constructia a fost realizata dupa planurile ing. Gogu Constantinescu, sub indrumarea arhitectului Victor Stefanescu, luand ca model Moscheea Konya din Anatolia, Turcia. Constructia este din piatra si caramida, exceptand cupola si minaretul care sunt din beton armat. Portalul principal este din piatra de Dobrogea, iar usa cu batanti din marmura neagra cu incrustatii de bronz. Coloanele interioare sunt din marmura de Campulung. Constructia a fost realizata in stil egipteano-bizantin, cu unele motive arhitecturale romanesti. Este prima cladire cu elemente de beton armat construita in Romania. Moscheea se ridica pe locul fostei Geamii Mahmudia din 1822. Minaretul, construit in stil maur, are inaltimea de 47 metri, iar scara interioara numara 140 de trepte pana la locasul muezinului, de unde in trecut se anunta ora de rugaciune. Sala centrala a moscheii este o incapere patrata, cu latura de 14 metri.

Vedere din interior

Moscheea are o frumoasa pictura murala interioara. in interior adaposteste un faimos covor oriental, primit ca donatie din partea Turciei. Acesta provine din insula Ada Kaleh si are o vechime de peste 200 de ani. Covorul impresioneaza prin marimea sa (9 m x 16 m, in total 144 m²) si prin greutatea sa de peste 490 kg. Acest masiv covor, lucrat de mana in renumitul centru de artizanat Hereke, din Turcia, a fost proprietatea sultanului Abdul Hamid.

Covorul din Ada Kaleh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *