Mormantul Hypogeu Paleocrestin

In cursul unor lucrari edilitare executate pe faleza de nord-vest, desfasurate in cursul anului 1988, a fost descoperit un cavou acoperit cu pamant inca din antichitate. Descoperirea apartine specialistilor arheologi dr. Constantin Chera si dr. Virgil Lungu. Interiorul intregului cavou este acoperit cu o pictura cu motive florale, arbori, pasari si animale, aplicata “al seco” pe un strat de tencuiala fina.

Pictura muralaVedere generala

Pe peretele nordic se afla o fresca incarcata de un puternic simbolism religios. Ne aflam – se crede – in fata unei mese rituale celeste, fapt accentuat de paharele tinute in maini de doi dintre defuncti, probabil sot si sotie. Doctorul in istorie Virgil Lungu afirma ca „dupa aceste desene putem spune ca ne aflam la cumpana dintre doua perioade diferite: romana si romano-bizantina, dar si la hotarul dintre apusul paganismului si zorii religiei monoteiste”.

Peretele nordic

Pictura murala din interior are influente atat pagane cat si crestine, imaginea banchetului funerar fiind preluat si de crestini. In picturile din catacombele descoperite in Italia, banchetul funerar este numit „agapa” si simbolizeaza euharistia (impartasania). Porumbelul si paunul sunt animale ce apar deseori in pictura crestina timpurie. Nu este sigur daca si potarnichea are o simbolistica crestina, aceasta pasare aparand si in unele picturi murale din Italia.

Pictura murala – Pauni
Pictura murala – Potarnichi

Referitor la cronologia intregului mormant hypogeu tomitan, arheologii au identificat trei faze ale inmormantarii. Prima faza poate fi plasata la inceputul veacului IV d.Chr., insa nu se poate preciza cu exactitate numarul persoanelor inmormantate. O parte din scheletele lor au fost adunate la intrarea in camera funerara, unde au fost amenajate „paturi” de asteptare lucrate in calcar. Pe acestea au fost asezate sicriele din lemn ale celor trei defuncti ai fazei a doua de inhumare. Potrivit inventarului descoperit, se pare ca osemintele celor trei dateaza din cea de-a doua jumatate a sec. IV. A treia faza este indicata de asa-zisa inmormantare in amfora a unui copil. Aceasta modalitate de sepultura indica sfarsitul sec. IV-inceputul sec. V.

Mormant este unic in peisajul antic dobrogean. Cavouri cu dromos (tunel de acces) si acoperite de tumuli s-au mai descoperit in jurul Mangaliei, dar dintr-o epoca mai indepartata (elenistica).

Mormant hypogeu nu este vizitabil din cauza fragilitatii lui. Cu toate acestea, cu sprijinul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, una dintre urmatoarele actiuni ale asociatiei noastra va avea ca obiect vizitarea acestui monument unic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *