Muzeul de Arta Populara

„Posta veche”, asa este cunoscuta cladirea, de ani de zile, de catre toti constantenii, indiferent de varsta, a fost contruita la sfarsitul sec. XIX.

Cu zeci de ani in urma, comunistii au vrut sa o transforme in muzeu al partidului comunist. Chiar povestea este cea care a aparat-o in momentul in care fostul regim a vrut sa o transforme in loc de pastrare pentru documente care dovedeau victoria comunismului, oranduirea care ii facea pe toti egali, asupra capitalismului si democratiei.

Pe la 1893 a fost elaborat un proiect pentru un sediu al Primariei comunei Constanta. Primarul, pe atunci Ion Banescu, a vrut sa gazduiasca municipalitatea intr-un sediu demn de importanta unei asezari cum devenise Constanta. Arhitectul Soculescu a finalizat proiectul, iar administratia locala a organizat o licitatie pentru adjudecarea lucrarii si stabilirea antreprenorului. Soculescu era tot timpul pe santier. Initial, fundatia trebuia sa aiba doar trei metri. Terenul pe care se ridica constructia nu a corespuns solutiei tehnice. Pentru ca nu cumva cladirea sa se incline, constructorii au bagat in pamant opt metri de fundatie. Inaugurarea s-a facut cu mare pompa in 1896. Era mandria orasului si tocmai de aceea nimeni nu a inteles care au fost motivele pentru care Ion Banescu a decis sa o instraineze inainte de a capata destinatia pentru care fusese construita. Cladirea si-a schimbat imediat proprietarul, iar societatea de posta de la acea vreme s-a ales cu un sediu impozant in buricul targului. Au urmat vremuri linistite…

Imagine de epoca

Prin 1968, insa, in jurul cladirii incepe agitatia. Este anul in care statul a inaugurat noua cladire pentru posta, telegraf, telefoane din centrul orasului. „Posta mare”, asa cum este cunoscuta de toata lumea, devenea palatul in care urmau sa se deruleze toate activitatile ce tineau de comunicatii. „Posta veche” ramanea o cladire careia trebuia sa i se gaseasca o destinatie. Timp de doi ani nu s-a intamplat nimic… Edificiul a inceput sa se degradeze incetul cu incetul. Cladirea a fost supusa reparatiilor capitale si a fost trecuta in patrimoniul Comitetului de cultura si educatie socialista Constanta. In anul 1974, cladirea a fost aleasa sa gazduiasca colectii de arta populara. Au urmat ani de munca pentru constituirea colectiilor, adunate din toata tara, si a celei privind civilizatia din Dobrogea. 17.000 de piese din toate zonele tarii, stranse de muzeografi, stau la adapost si sunt scoase la iveala, pe rand, pentru vizitatorii interesati de portul popular si traditiile romanesti.

Dupa ’90 au inceput problemele, Posta Romana si-a amintit de cladire si a revendicat-o. Dupa 7 ani de procese, cladirea a ramas in patrimoniul municipalitatii si continua sa gazduiasca expozitiile Muzeului de Arta Populara. Asa ca, nu treceti prin fata „Postei vechi” fara sa intrati. Veti fi uimiti sa aflati ce bogatie ascunde, chiar daca nu este sediu de banca, asa cum s-a dorit la un moment dat. Intre peretii grosi este depozitata o avutie a carei valoare este data de sute de ani de traditie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *