Palatul Arhiepiscopiei

Palatul Arhiepiscopiei Tomisului din orasul Constanta a fost construit intre anii 1928-1932, dupa planurile intocmite de arhitectul Ion D. Enescu.

Piatra de temelie a edificiului a fost pusa in anul 1925 in prezenta unor importante personalitati ale timpului: Patriarhul Miron Cristea, Ministrul Cultelor Al. Lepadatu, Prefectul Constantei Nicolae Negulescu si Primarul Constantei Virgil Andronescu.

Vedere aeriana – Catedrala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” si Palatul Arhiepiscopiei

Palatul Arhiepiscopiei Tomisului are dimensiuni impresionante si a fost construit in stil neobizantin. Cladirea palatului este structurata in adancime, astfel incat este construita paralel cu biserica si cu strada Arhiepiscopiei. Constructia impunatoare a Palatului Arhiepiscopiei Tomisului este realizata pe patru nivele, are doua fatade și este sustinuta de pilaștri de mari dimensiuni. Constructia ferestrelor prezinta mai multe forme, unele fiind semicirculare, altele dreptunghiulare sau in forma de arc frant. La ultimul nivel al cladirii, ferestrele sunt grupate cate trei, in timp ce ancadramentele ferestrelor de la parter sunt realizate in stil romanesc, ceea ce da un aspect deosebit intregii constructii.

Fatada

In perioada comunista, intre anii 1957 si pana la 1977, la Palat a functionat Muzeul de Arheologie, apoi muzeului i-a fost incredintata cladirea primariei din Piata Ovidiu, unde isi are veacul si astazi. In locul sau vine acum Biblioteca Judeteana, care functioneaza pana in anul 1998. Din acest an, Palatul Episcopal isi reia destinatia initiala, aceea de resedinta a Arhiepiscopiei Tomisului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *