Palatul Comunal

Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta

Constructia masiva si impunatoare ce domina Piata Ovidiu a fost construita intre anii 1912-1921 sub indrumarea arhitectului Victor Stefanescu.
La 28 martie 1911, Consiliul Comunal al Constantei hotaraste incheirea unui contract intre Primarie (reprezentata prin primarul ing. Titus Cananau) si arhitectul Victor Stefanescu, pentru ca acesta din urma sa intocmeasca planurile de amenajare a Pietei Independentei (cum se numea atunci) si de inaltare a Palatului Comunal. Piatra fundamentala a edificiului este pusa in anul urmator pe 22 mai, de catre mostenitorul tronului, Principele Ferdinand. Dupa serviciul religios, oficiat de Episcopul Nifon, Principele Ferdinand a semnat actul comemorativ, alaturi de: Episcopul Nifon, Constantin Pariano, Primarul Titus Cananau si alti consilieri.

Imagine de epoca

Initial, proiectele prevedeau pentru fundatii o adancime de 3-4 m, apoi de 5-7 m, pentru ca, in final sa se ajunga la nu mai putin de 17 m, pana ce constructorii au intalnit pamant solid. Palatul este ridicat prin desfiintarea strazilor Neptun si Thetis, pe vechiul drum de acces in port. Lucrarile sunt oprite din cauza costurilor mereu amplificate in 1913, fiind reluate in primavara anului 1914 si oprite iar la inceperea primului razboi mondial, cand toate lucrarile edilitare din tara au fost sistate.
Intre 1919-1921, costructia cladirii este reluata si definitivata. Lucrarile efectuate de antrepriza ing. C.M. Vasilescu se incheie, iar la 17 iulie 1921 are loc inaugurarea Palatului Comunal, relatata in doua numere succesive ale ziarului „Farul“, de reputatii ziaristi Ioan N. Duployen si Ioan N. Roman. La initiativa lui Ion Theodorescu Sion se propune pictarea salii de receptie a Palatului Comunal, dar fresca este executata mult mai tarziu, in anii 1966-1968, intr-o viziune neobizantina, de catre pictorii Niculina Dona Delavrancea si Gheorghe Popescu.

Vedere generala fatada

Constructia se inscrie in seria edificiilor publice construite in stil neoromanesc cu elemente arhitecturale caracteristice: loggia de pe frontonul mare cu coloane bogat decorate la baza si capitel, intrarea si cele doua ferestre ale corpurilor laterale mai avansate cu ancadramente din piatra, holul cu deschidere larga iar in exterior ferestrele mici si inguste de la etajul al treilea.

Muzeul de Istorie Naturala si Arheologie si Edificiul Roman cu Mozaic

Incepand cu anul 1977, cladirea adaposteste Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, institutie ce se diferentiaza de institutiile similare din alte judete prin faptul ca, desi pune accent pe istoria Dobrogei, are o arie tematica nationala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *