Pavilionul Regal (Cuibul Reginei)

Pavilionul Regal din incinta Portului Constanta, cunoscut sub denumirea de Cuibul Reginei, trece neobservat in graba celor ce tranziteaza portul. A fost construit in anii 1909-1910 si a reprezentat un omagiu adus de inginerii constructori si lucratorii portuari de la vremea respectiva pentru familia regala, in special pentru Regina Elisabeta, o mare iubitoare a marii. Putini dintre noi stiu ca in cenusia cladire de astazi, de la capatul digului, in incinta portuara, la Cuibul Reginei, s-au derulat evenimente cu adevarat remarcabile pentru trecutul portului, al orasului, dar si al intregii tari.

Construit initial din lemn, in forma de nava, pavilionul a ars din cauza unui scurt-circuit, dar a fost reconstruit ulterior, dupa planurile lui Victor Stefanescu. Acesta este cunoscut in istoria Constantei prin faptul ca a proiectat si Moscheea „Carol I”, Palatul Comunal – actualul Muzeu de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, a contribuit la configurarea salii de spectacol de la Cazino, a facut planurile Vilei Cananau si ale Casei Pariano, actualul Muzeu de Sculptura „Ion Jalea”. Planurile acestuia au mers tot pe ideea de vapor care este inconjurat din mai multe parti de mare, dar s-a respectat ceea ce era inainte. Lucrarile de reparatie si de amenajare din perioada 1927-1928 au transformat vechiul pavilion in cladirea care, in parte, exista si in ziua de astazi. Peretii din lemn au fost inlocuiti cu ziduri de caramida, iar acoperisul a fost intarit cu grinzi de beton armat. Terasa a fost largita in partea dinspre far.

Fotografie de epoca

Una dintre cele mai importante vizite din vremurile Reginei Elisabeta si ale lui Carol I la Pavilionul Regal este cea a tarului Nicolae al II-lea si a familiei imperiale rusesti, din iulie 1914. Se punea atunci la cale casatoria Printului Carol cu Marea Ducesa Olga. Ei nu s-au placut, dar se pare ca acest argument al casatoriei celor doi a fost doar un pretext pentru ca tarul si Regele Carol I sa se intalneasca si sa discute despre razboi, despre felul cum Romania va intra in razboi. Intalnirea de la Cuibul Reginei este foarte importanta, deoarece a doua zi dupa plecarea familiei imperiale ruse a ramas Serghei Sazonov, ministrul rus de Externe impreuna cu Ion Bratianu. Nedorind sa discute politica in fata doamnelor, ei au plecat la Bucuresti si au incheiat Acordul prin care Romania schimba tabara, respectiv sistemul de aliante si trece de la Puterile Centrale la Antanta.

Farmecul de altadata al pavilionului nu a mai putut fi pastrat din cauza lucrarilor de modernizare si extindere care s-au facut in port in anii ce au urmat. In urma cu 100 de ani, in locul unde se afla Cuibul Reginei, se termina portul. Acum, pavilionul gazduieste Muzeului Portului Constanta, un loc in care istoria ne bucura cu spectaculoase povesti ale vremurilor si ale personalitatilor ce au dat viata acestei cladiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *