Silozurile „Anghel Saligny”

Situate in Danele 17-18, silozurile au fost proiectate de Anghel Saligny dupa planurile arhitectului Petre Antonescu. Proiectul initial prevedea ridicarea a 5 cladiri: 4 silozuri si un uscator de cereale. in final s-au construit doar 3 silozuri si uscatorul. Cladirile sunt realizate din caramida si structura metalica, avand o inaltime de 44,6 metri, si inglobau la acea vreme cele mai noi si revolutionare procese tehnologice.

Pentru inceputul secolului XX, silozurile erau niste obiective impresionante, dominand aspectul platformei portuare. Saligny a recurs la experienta construirii silozurilor de la Braila si Galati. Primele doua corpuri se vor realiza sub directa sa conducere, fiind date in functiune odata cu inaugurarea portului, la 27 septembrie 1909. Conform conceptiei lui Anghel Saligny, fiecare magazie trebuia sa cuprinda 250 compartimente (silozuri) de beton armat, cu o capacitate totala de circa 30.000 tone de cereale. Debitul practic al unei magazii, la primire era calculat la 125 tone/ora, iar la predare de 200 tone/ora. Numarul mare de compartimente si diametrul lor mai redus fac ca, la momentul incarcarii silozului cu boabe de grau, orz, porumb etc., acestea sa nu se sfarame la impactul cu peretii si nici in timpul depozitarii, prin presarea de peretii silozului.

In privinta aspectului silozurilor este relevanta conceptia dispunerii in doua perechi, cu estacada de-a lungul cheiului, la inaltimea de 23 metri deasupra nivelului marii, in mijlocul laturii centrale a patrulaterului care formeaza bazinul planuit de Saligny. Fatadele, construite in stil neoclasic, au sapte pilastri tencuiti cu praf de piatra, panourile dintre ei fiind din caramida.

Aceste monumete istorice dainuie si vegheaza prin silueta lor impunatoare Portul Constanta de mai bine de un secol dovedindu-si in continuare utilitatea si functionalitatea. Silozurile au suferit un proces de modernizare si reabilitare printr-un program finantat din fonduri europene in urma caruia vor mai sluji economiei romanesti inca o buna perioada de timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *