Teatrul Elpis

Cladirea Teatrului „Elpis” a fost data in folosinta in data de 20 decembrie 1898, fiind construita dupa proiectul unui arhitect francez, L. Piver, ajutat de antreprenorul de origine greacă I. Vlahopoulos.

Imagine de epoca

La data construirii sale, era singura sala de festivitati din Constanta, fiind descrisa ca foarte frumoasa, cu pardoseli de parchet, oglinzi mari, ce acopereau peretii laterali si cu balcoane in forma de „U” intors. In aceasta incinta s-au desfasurat spectacole variate si concerte sustinute de artisti locali, dar si de trupe care veneau in turneu la Constanta. Aici a concertat de cateva ori marele compozitor George Enescu. Oaspete al Teatrului a fost si marele istoric Nicolae Iorga. Aici au avut loc primele proiectii de film organizate in Constanta si tot aceasta sala a gazduit in anii ’50 primele spectacole ale Teatrului de Stat Constanta.

Imagine panoramica de epoca – in stanga Biserica Greaca, in dreapta Teatrul Elpis

Juridic, Teatrul de Papusi a fost infiintat in primavara anului 1956, printr-o decizie a Sfatului Popular al regiunii Dobrogea, ca sectie a Teatrului de Stat din Constanta. In acelasi an isi deschidea portile si sectia de estrada a Teatrului de Stat, iar in 1957 constantenii vor fi inzestrati cu sectia de opera-opereta (viitorul Teatru liric, actuala Opera). La scurta vreme dupa infiintare, Teatrul de Papusi – sectie a Teatrului Dramatic – a fost dotat cu un local propriu, cladirea celei mai vechi sali de teatru din Constanţa – in care functioneaza de atunci – fostul Teatru Elpis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *