Fosta resedinta regala

Palatul Regal din Constanta a fost prima resedinta regala la Marea Neagra iar constructia a inceput in anul 1902, fiind finalizata in 1906.
Palatul lui Carol I se desfasoara pe demisol, parter, etaj si mansard. La ferestre si usi se remarca, si acum, ancadramente bine profilate. Accesul principal in Palat este marcat de un foisor, in axul central al cladirii care este dotat cu un balcon. Stilul sobru a fost cerut de suveran si adoptat de proiectanti, elementele specifice de decor exterior fiind putine. Initial, fatada principala dadea spre o mica piateta, frumos oranduita cu piatra cubica de granit, flori si arbusti ornamentali si, in plus, spre vechea cladire a garii construite de britanici. Fatada sudica a Palatului Regal are doua terase lungi, inchise cu tamplarie metalica din fier forjat ce anunta mirobolantul stil Art Nouveau. O alta intrare in cladire, aceea estica, este marcata si ea de un pridvor specific neoromanismului.

In interior, frumoase fresce in ulei ornau saloanele oficiale de primire, spatioasa sala de receptii si cateva dintre camerele de lucru ale regelui. Receptiile fastuoase constituiau deliciul lumii mondene si a elitelor locale iar pentru suverani erau o modalitate de a sonda atasamentul pentru Coroana si politica ei.
Palatul Regal din Constanta nu a trait, ca resedinta oficiala, decat un deceniu. Ultima vara regala a Palatului a fost chiar aceea din iunie 1916, cateva zile si saptamani inainte de sfarsirea pacii si inceperea razboiului. in octombrie 1916, dupa ocuparea Dobrogei de trupele germane, bulgare si otomane, Palatul Regal din Constanta a devenit resedinta oficiala a feldmaresalului Mackensen si sediul central al administratiei militare germane a provinciei. Cand au plecat germanii din palat, in toamna anului 1918, se poate spune ca a murit, intr-un fel si istoria regala a cladirii. In 1922, in mod oficial Regele Ferdinand si Regina Maria au renuntat la Palatul Regal din Constanta, imobilul intrand in administrarea Ministerului Justitiei. In schimbul a doua milioane de lei, familia regala a convenit, in 1924, ca aici sa isi deschida salile Tribunalul judetului. Intrarea Romaniei in al Doilea Razboi Mondial a schimbat din nou destinatia fostei resedinte regale. Sediu administrativ al comandamentului militar roman din vara anului 1941, imobilul este rechizitionat in septembrie 1944 de Armata Rosie care il va administra pana la plecare, in 1958. Atelier de proiectare, Casa a Pionierilor si depozit al Muzeului de Arta, din 1977, sunt doar cateva dintre destinatiile Palatului Regal, cazut din ce in ce mai mult in mizerie, distrugere si uitare. In martie 1990, printr-o decizie a Primariei constantene, vechea resedinta a Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta a primit, din nou, destinatia de sediu al Tribunalului.